Ogromna šteta u Institutu za povrtarstvo

Tokom srede, 14. maja, postalo je vrlo očigledno da je zemljište na proizvodnim i oglednim parcelama Instituta za povrtarstvo postalo zasićeno vodom od padavina i da se opasnost od uništenja semenskih useva, usled kiše koja nije prestajala i moguće poplave, znatno uvećava.

U Institutu se otpočelo sa akcijom evakuacije opreme i vredne imovine. Akcija je okončana u četvrtak, u ranim popodnevnim satima.

Nažalost, mnoštvo građana Smederevske Palanke i žitelja okolnih sela, kao i vitalni privredni subjekti među koje se ubraja Institut za povrtarstvo, u noći četvrtak na petak, 15. na 16. maj, našli su se na udaru vodene stihije koja je iz korita reke potekla i dalje nekontrolisano nastavila da se širi prigradskim naseljima, plodnim poljoprivrednim zemljištem i poslovnim krugom. Do ranih jutarnjih sati, nivo izlivene vode iznosio je od pola metra do preko metra zavisno od konfiguracije terena.

Poplavni talas potopio je u potpunosti zaštićeni prostor Instituta za povrtarstvo (staklenike i plastenike) i u njima kompletnu zasnovanu proizvodnju hibrida paradajza i hibrida paprike koji su bili namenjeni snabdevanju povrtara semenskom robom. Nadošla voda iz nabujalih reka prekrila je i ceo poslovni krug Instituta za povrtarstvo i 150 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Poplava je zadesila biljke u fazi pre ubiranja semena, u momentu kada se ne može ponovo zasnovati ista proizvodnja u tekućoj godini. Naneta je ogromna šteta na svih 150 hektara poljoprivrednog imanja: 10 hektara semenskih pasulja i boranija, uništeni su hektari semenskih useva zelene salate, paradajza, lubenice, dinje, mrkve, peršuna, pastrnka, cvekle, luka, hektari površina pod ogledima naučnostraživačkog osoblja Instituta. Ogromna šteta naneta je i kulturi koja je zasejana radi održavanja plodnosti zemljišta (obavezan plodored) - suncokretu. Na 25 hektara semenskog graška i plodoredu pšenice šteta se procenjuje, ali nismo optimisti. Uništena je i kompletna organska proizvodnja.

Resurs od nacionalnog značaja - banka gena povrtarskih vrsta koja je neophodan uslov za selekciju i budući naučnoistraživački rad, a pre svega za očuvanje biodiverziteta Republike Srbije uopšte - velikom požrtvovanošću zaposlenih izmeštena je na bezbednu lokaciju i sačuvana.

Poplavne vode su od petka, 16. maja, kasno popodne, krenule lagano da se povlače, da bi se ovo povlačenje vode nastavilo i tokom vikenda, ali još uvek nije okončano. Voda iz okolnih naselja gravitacionim putem povlači se preko imanja Instituta za povrtarstvo.

Institut za povrtarstvo poziva sve subjekte dobre volje, koji imaju mogućnost, da pomoć za otklanjanje posledica poplave uplate na dinarski račun: 170-30006153000-61 sa pozivom na broj 026-7211 i naznakom Donacija za otklanjanje posledica poplave. Donacije iz inostranstva možete uplatiti sledećom istrukcijom na devizni račun u evrima: "56: Intermediary: BCITITMM INTESA SANPAOLO SPA MILANO, ITALY" "57: Account with institution: DBDBRSBG BANCA INTESA AD, BEOGRAD MILENTIJA POPOVIĆA 7B BEOGRAD, REPUBLIKA SRBIJA" "59: Beneficiary: /RS35160005080002047395 INSTITUT ZA POVRTARSTVO DOO SMEDEREVSKA PALANKA KARAĐORĐEVA 71 Smederevska Palanka Republic of Serbia".

(objavljeno: 20.05.2014.)

     Seme Instituta za povrtarstvo nije genetski modifikovano.     

Cene rasada

Sitan rasad    
PAPRIKA 15  din
PARADAJZ 15  din
KUPUS 10  din
PARADAJZ čupani 35  din
PAPRIKA kontejner 20  din
     
Rasad u saksijama    
PAPRIKA 35  din
PARADAJZ 45  din
KRASTAVAC 45  din

 

Mogućnost naručivanja semena online

Ukoliko ste kupac - potrošač kroz online prodavnicu možete naručiti sve artikle semena povrća u maloprodaji. Prodaja i isporuka se vrše iz maloprodajnog objekta Instituta za povrtarstvo, a dostavljanje putem kurirske službe Pošte Srbije POSTEXPRESS.

(30.01.2014.)

Organsko seme

Institut za povrtarstvo ima u ponudi sertifikovano organsko seme. U ponudi su: Salata Neva, Tikvica Romanesco zucchini, Cvekla Palanačka crvena, Boranija Palanačka rana, Boranija Šumadinka i Pasulj Galeb.

Od 15.03.2013. godine u ponudi je i sertifikovano organsko seme Bamije Nana i Pasulja Palanački zlatno žuti.