Obnova

Nakon poplave koja se dogodila u maju ove godine, zaposleni u Institutu za povrtarstvo su već u prvim danima nakon povlačenja vode sopstvenim snagama učinili sve da Institut vrate „na noge“ i što pre ponovo osposobe za rad.

16.05.2014                                                                                    28.08.2014

Najveći deo štete, koja je zvanično procenjena na 30 miliona dinara, odnosio se na štetu koja je naneta usevima. Deo našeg poljoprivrednog zemljišta je sve do sredine juna bio izložen poplavnoj vodi, usled neminovnosti povlačenja vode iz obližnjeg rezidencijalnog Karađorđevog naselja gravitacionim putem.

16.05.2014                                                                                            28.08.2014

Saniranje posledica poplave izvršeno je u potpunosti angažovanjem sopstvenih resursa i zaposlenih u Institutu.

16.05.2014                                                                                         28.08.2014

Racionalnim i požrtvovanim radom zaposlenih uz minimiziranje troškova u ovim vanrednim okolnostima, pristupilo se obnovi proizvodnje, prvenstvo hibrida paprike i paradajza.

16.05.2014                                                                                       28.08.2014

Institut za povrtarstvo želi da se posebno zahvali malobrojnim ustanovama koje su pomogle u jednom od najtežih trenutaka za opstanak:

- Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije donacija 4.000 kg semena soje,

- Privredna komora Srbije donacija 100.000 dinara,

- Humanitarna organizacija „EHO“ (www.ehons.org) iz Novog Sada dala nam je na korišćenje, bez ikakve nadoknade, sušače kojima se još uvek suše podrumske prostorije u Institutu, koje su bile poplavljene, kao i banka biljnih gena, koja se nalazi u ovom delu zgrade.

Sušenje: biološka laboratorija                                                   Sušenje: Banka biljnih gena

Trenutno traju pregovori sa firmom  BAYER, tako da se i ovde nadamo nekoj vrsti pomoći.

(objavljeno 04.09.2014.)

Ogromna šteta u Institutu za povrtarstvo

Tokom srede, 14. maja, postalo je vrlo očigledno da je zemljište na proizvodnim i oglednim parcelama Instituta za povrtarstvo postalo zasićeno vodom od padavina i da se opasnost od uništenja semenskih useva, usled kiše koja nije prestajala i moguće poplave, znatno uvećava.

U Institutu se otpočelo sa akcijom evakuacije opreme i vredne imovine. Akcija je okončana u četvrtak, u ranim popodnevnim satima.

Nažalost, mnoštvo građana Smederevske Palanke i žitelja okolnih sela, kao i vitalni privredni subjekti među koje se ubraja Institut za povrtarstvo, u noći četvrtak na petak, 15. na 16. maj, našli su se na udaru vodene stihije koja je iz korita reke potekla i dalje nekontrolisano nastavila da se širi prigradskim naseljima, plodnim poljoprivrednim zemljištem i poslovnim krugom. Do ranih jutarnjih sati, nivo izlivene vode iznosio je od pola metra do preko metra zavisno od konfiguracije terena.

Poplavni talas potopio je u potpunosti zaštićeni prostor Instituta za povrtarstvo (staklenike i plastenike) i u njima kompletnu zasnovanu proizvodnju hibrida paradajza i hibrida paprike koji su bili namenjeni snabdevanju povrtara semenskom robom. Nadošla voda iz nabujalih reka prekrila je i ceo poslovni krug Instituta za povrtarstvo i 150 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Poplava je zadesila biljke u fazi pre ubiranja semena, u momentu kada se ne može ponovo zasnovati ista proizvodnja u tekućoj godini. Naneta je ogromna šteta na svih 150 hektara poljoprivrednog imanja: 10 hektara semenskih pasulja i boranija, uništeni su hektari semenskih useva zelene salate, paradajza, lubenice, dinje, mrkve, peršuna, pastrnka, cvekle, luka, hektari površina pod ogledima naučnostraživačkog osoblja Instituta. Ogromna šteta naneta je i kulturi koja je zasejana radi održavanja plodnosti zemljišta (obavezan plodored) - suncokretu. Na 25 hektara semenskog graška i plodoredu pšenice šteta se procenjuje, ali nismo optimisti. Uništena je i kompletna organska proizvodnja.

Resurs od nacionalnog značaja - banka gena povrtarskih vrsta koja je neophodan uslov za selekciju i budući naučnoistraživački rad, a pre svega za očuvanje biodiverziteta Republike Srbije uopšte - velikom požrtvovanošću zaposlenih izmeštena je na bezbednu lokaciju i sačuvana.

Poplavne vode su od petka, 16. maja, kasno popodne, krenule lagano da se povlače, da bi se ovo povlačenje vode nastavilo i tokom vikenda, ali još uvek nije okončano. Voda iz okolnih naselja gravitacionim putem povlači se preko imanja Instituta za povrtarstvo.

Institut za povrtarstvo poziva sve subjekte dobre volje, koji imaju mogućnost, da pomoć za otklanjanje posledica poplave uplate na dinarski račun: 170-30006153000-61 sa pozivom na broj 026-7211 i naznakom Donacija za otklanjanje posledica poplave. Donacije iz inostranstva možete uplatiti sledećom istrukcijom na devizni račun u evrima: "56: Intermediary: BCITITMM INTESA SANPAOLO SPA MILANO, ITALY" "57: Account with institution: DBDBRSBG BANCA INTESA AD, BEOGRAD MILENTIJA POPOVIĆA 7B BEOGRAD, REPUBLIKA SRBIJA" "59: Beneficiary: /RS35160005080002047395 INSTITUT ZA POVRTARSTVO DOO SMEDEREVSKA PALANKA KARAĐORĐEVA 71 Smederevska Palanka Republic of Serbia".

(objavljeno: 20.05.2014.)