70 godina uspešnog poslovanja

10.12.2016. 12.10.02

0 Comments | Posted in Novost By Aleksandar Markovic

Institut za povrtarstvo prisutan je na 21. Меđunarodnom sajmu hortikulture - BEOPLANT FAIR. Pozivamo sve zainteresovane da dođu na Beogradski sajam i na našem štandu direktno se upoznaju sa rezultatima našeg rada - elitnim semenom i rasadom povrća. Sajam je otvoren za posetioce od 10 - 19 h.

0 Comments | Posted in Novost By Aleksandar Markovic

Javnosti su od 27. maja dostupni sledeći Izveštaji o izboru u istraživačko zvanje:

0 Comments | Posted in Novost By Aleksandar Markovic

Sezona 2014-2015

22.12.2014. 12.54.16

Objavljeni su cenovnici za sezonu 2014-2015. Sa ponudom, maloprodajnom i veleprodajnom, možete se upoznati na stranici Cenovnik.

Potrošači za domaćinstva mogu naručiti seme kroz E-prodavnicu / Sortiment.

0 Comments | Posted in Novost By Aleksandar Markovic

Osnovni podaci za setvu povrća

30.01.2014. 14.40.06

Osnovni podaci za setvu povrća      
R. br. Kultura Broj semena u 1 gr AT Količina semena u kg za setvu po 1 ha Vegetacioni prostor
1 Paradajz 250-350 2,8-4 0,1-0,2-0,3 80x50, 90x40, 100x40
2 Paprika 120-160 6,3 0,8-1,2 60x15-20
3 Plavi patlidžan 300-350 2,8-3,3 0,4-0,6 70x40
4 Krastavac 28-35 28-35 1-2,5-3 120-150x15-20
5 Lubenica 6-33 30-150 1,5-2p* 3-4m** 2x1,5,2x1,2x0,8
6 Dinja 22-29 34-45 2-4 1,5x1
7 Tikvica 5-9 150-350 3-5 1,2-1,5x0,6-0,8
8 Boranija 1-3 100-400 80-150 40-50x4-6,10-12
9 Grašak 3-8 120-400 180-240 30-40x2-3 niski, 55-65x4-6 visoki
10 Pasulj 2-7 150-500 80-100, 100-140 50x5-10
11 Kupus 300-350 2,8-3,3 0,4-0,5 50-60x40-50
12 Karfiol 250-500 2,8-3,3 0,1-0,2 60x40
13 Kelj 300-400 2,8-3,3 0,4-0,5 40x40,60x35,60x50,70x70 k
14 Rotkva 100-160 6,3-10 8-10-15 30-40x25
15 Rotkvica 100-120 5-10 15-20 10x3
16 Šećerac 4-8 150-250 12-15 70x24
17 Crni luk 200-250 4-5 6-7 10-15x2
18 Praziluk 350-400 2,5-2,8 2,5-3 25x15
19 Salata 833-1250 0,8-1,2 0,3-0,5 30-40x20
20 Spanać 100 plod. 10 20-25 20-30x3-5
21 Cvekla 50-55 20 10-20 40-50x10
22 Mrkva 700-1000 1,1-1,4 1,5-4-8 20-40x2-3
23 Peršun 700-900 1,1-1,4 2-8-10 20-30x2-3
24 Pastrnak 220-350 2,5-4,5 5-5 40-50x10-25
25 Celer 1700-2000 0,5-0,6 0,2-0,3 45x24
Legenda: * ručna setva, ** mašinska setva      
0 Comments | Posted in Novost By Aleksandar Markovic

Organsko seme

21.03.2013. 20.08.46

Institut za povrtarstvo ima u ponudi sertifikovano organsko seme. U ponudi su: Salata Neva, Tikvica Romanesco zucchini, Cvekla Palanačka crvena, Boranija Palanačka rana, Boranija Šumadinka i Pasulj Galeb.

Zbog izdavanja neophodne prateće dokumentacije postupak kupovine organskog semena mora se započeti preko kontakt telefona 026 317 170 lokal 117.

Od 15.03.2013. godine u ponudi je i sertifikovano organsko seme Bamje Nana i Pasulja Palanački zlatno žuti.

0 Comments | Posted in Novost By Aleksandar Markovic

Prvi koraci ka organskoj proizvodnji povrća Institut za povrtarstvo, MPTŠVP RS i Star projekat objavili su novu knjigu sa temom organska proizvodnja.

Autori ovog savremenog izdanja su viši naučni saradnik dr Jasmina Zdravković, naučni savetnik dr Mirjana Mijatović, naučni saradnik dr Nenad Pavlović i istraživači saradnici dipl ing Milan Ugrinović i dipl ing Slađan Adžić.

Institut za povrtarstvo je za Vas objavio ovaj priručnik za povrtarstvo.

 

 

 

3 Comments | Posted in Novost By Aleksandar Markovic

Monografija "Paradajz"

04.07.2012. 06.26.30

Grupa autora na čelu sa Dr Jasminom Zdravković, selekcionerom na paradajzu Instituta za Povrtarstvo d.o.o. iz Smederevska Palanke objavilo je monografiju na paradajzu. Dugo radno iskustvo na poslu selekcije, nateralo je grupu selekcionera iz Instituta, pored prvog autora, još Dr živoslava Markovića i Dr Milana Zdravkovića kao i profesora Dr Radoša Pavlovića sa Agronomskog Fakulteta iz Čačka da svoje dugo stručno i naučno iskustvo na polju genetike i agrotehnike ove vrste sakupe u kapitalno delo od nacionalnog značaja za poljoprivredu uopšte.

U monografiji je objavljeno sve ono što je potrebno radniku proizvođaču, stručnjaku ili naučniku o ovoj visoko zastupljenoj biljnoj vrsti kod nas. Odgovore na mnoga pitanja oko kojh ste bili u nedoumici ili već niste ni obratili pažnju da su značajne za proizvodnju paradajza u našim uslovima, naćićete strpljivo izučavajući ovaj udžbenik.

Monografija je napisana stručnim, jasnim i lepim srpskim jezikom koji Vas prosto motiviše da je u jednom dahu iščitate!

Monografija koji ćete imate  uvek uz sebe kao podsetnik na mnoge agrotehničke i agrohemijske mere vodiće Vas sigurnoj i stabilnoj proizvodnji komercijalnih plodova paradajza!!

Osam poglavlja monografije o paradajzu svedoče posvećenost grupe autora ovoj problematici. Deo o praktičnim iskustvima daje informacije od neprocenjivog značaja za prepoznavanje bitnih momenata u proizvodnji zdravog, tržišni stabilnog i konkurentnog proizvoda....

USKORO U PRODAJI !!!!

Slađan J ADŽIĆ

0 Comments | Posted in Novost By Vladimir Mihailovic