O nama

Institut za povrtarstvo je akreditovan istraživačko-razvojni institut, čiji je rad organizovan u okviru 6 organizacionih jedinica: 


Dvorište Instituta i upravna zgrada

Naučno-istraživačkim radom bavi se deset doktora nauka i dva doktoranda. Njihov rad usmeren je na genetiku i oplemenjivanje povrtarskih vrsta, fiziologiju i agrotehniku povrća, semenarstvo, fitopatologiju i zaštitu povrća od bolesti, štetočina i korova. Istraživački programi su fokusirani na rešavanje aktuelnih problema gajenja različitih povrtarskih vrsta, na očuvanje i ispitivanje genskog pula i upoznavanje sa specifičnostima pojedinih povrtarskih vrsta. Rezultati istraživanja su nova saznanja i metode koje mogu da se primene u procesu proizvodnje povrća, novi pristupi u selekciji i semenarstvu i najvažnije, nove sorte i hibridi različitih povrtarskih vrsta. Institut je najpoznatiji po sortama i hibridima paprike i paradajza koji nalaze svoje mesto na tržištu, ne samo u Srbiji, već i u Bugarskoj, Makedoniji, Belorusiji, Rumuniji, Crnoj Gori, Italiji i Albaniji.

Rezultate naučnog rada istraživači prezentuju na naučnim skupovima kako u zemlji tako i u inostranstvu. Učešćem na međunarodnim naučnim skupovima ili na višemesečnim usavršavanjima predstavljaju Institut u mnogim zemljama širom sveta. Istraživači Instituta uključeni su u nacionalne i međunarodne projekte, a uspostavljena je i saradnja sa brojnim naučnoistraživačkim organizacijama, fakultetima, visokim školama, poljoprivrednim stručnim službama, Vladom i nadležnim ministarstvima, kao i stranim ambasadama i međunarodnim institucijama. Najveću stavku u prihodu Instituta, kao i nekada, čini prodaja semena sortimenta povrća koji je tim istraživača ovog Instituta stvorio višegodišnjim radom.

Male staklare

Institut raspolaže sa 140 hektara obradive zemlje sa mogućnošću navodnjavanja. Deo ove obradive površine se koristi za izvođenje eksperimenata, održavanje kolekcija povrtarstkih vrsta, ispitivanje sortnih ogleda, a najveće površine služe za proizvodnju semenskih useva povrtarskih vrsta i merkantilnih ratarskih useva. Pored otvorenog polja, Institut ima oko 1,1 hektar pod zaštićenim prostorom (staklenici i plastenici) koji služi za postavljanje različitih ogleda u kontrolisanim uslovima, selekciju i proizvodnju hibridnog semena paradajza i paprike. U okviru Instituta se nalaze četiri laboratorije: za biotehnološka ispitivanja, za zaštitu povrća, za hemijska ispitivanja i za ispitivanje i kontrolu kvaliteta semena. Institut raspolaže neophodnom mehanizacijom za proizvodnju semenskih i merkantilnih useva različitih povrtarskih i ratarskih vrsta, poseduje magacinski prostor za skladištenje i čuvanje semena i mašine za doradu i pakovanje semena.

Institut za povrtarstvo uspostavlja i unapređuje svoj menadžment kvalitetom koji je usaglašen sa standardom ISO 9001:2008, čijim sprovođenjem Institut nastavlja sa obavljanjem naučno istraživačke delatnosti u oblasti istraživanja i eksperimentalnog razvoja u biotehničkim naukama, ali na znatno uređenijem i profesionalnijem nivou.

Sistem menadžmenta kvaliteta je u funkciji stalnog nastojanja Instituta da u svom poslovanju što profesionalnije i sadržajnije poveže povrtarsku proizvodnju sa najnovijim rezultatima naučnoistraživačkog rada. Krajnji cilj je zadovoljan kupac – proizvođač povrća. Stručnost i ažurnost postojećeg naučno-istraživačkog kadra, laboratorije, biblioteka, celodnevni slobodni pristup internetu stoje na raspolaganju odabranim mladim ljudima koji odluče da se usavršavaju iz oblasti povrtarstva u Institutu.

Od svog osnivanja 1946. godine, do danas, Institut je iznedrio veliki broj istraživača koji su dali izuzetan doprinos razvoju povrtarstva u našoj zemlji, bilo pisanjem svojih naučnih radova, bilo stvaranjem novih sorti i hibrida povrtarskog bilja.

Imajući u vidu kadrovsku i materijalnu organizaciju rada Instituta, broj stvorenih sorti povrća i njihov plasman na tržištu, može se reći da Institut za povrtarstvo danas predstavlja jednu od vodećih naučnih i semenskih ustanova u oblasti povrtarstva u Srbiji.

Sertifikat ISO 9001:2008

 [profiler]
Memory usage: real: 16777216, emalloc: 16490344
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem